Nederlandse erwtensoep snert

Nederlandse erwtensoep

Herfst Winter Zomer 60 minuten niet vegetarisch

Ingrediënten

Voor 1 persoon - pas aan

Rookworst: 50 g Spliterwten: 75 g aardappelen: 0.5 knolselder: 0.25 prei: 0.25 wortel: 0.25 ui: 0.25 Vleesbouillon: 150 ml laurier: 0.25 (blad) peper zout

Bereiding

Spoel de spliterwten goed. Doe ze in een bak met koud water. Reken per kilo erwten ongeveer 2 liter water. Laat de erwten een aantal uren, maar het liefst heel de nacht weken.

Spoel de spliterwten en doe ze in een grote pot samen met de bouillon en het laurierblad. Je kan ook het weekvocht gebruiken voor de bouillon. Zet op het vuur en laat ongeveer een halfuur zachtjes koken. Schep regelmatig het schuim van de pot.

Snij ondertussen de groenten in stukken:

  • Schil de aardappel en snij in kleine blokjes
  • Schil de knolselder en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 cm
  • Was de prei en snij in ringen
  • Schil de wortel en snij in fijne blokjes
  • Snipper de ui fijn.

Voeg de gesneden groenten toe aan de bouillon met spliterwten en laat nog zo’n 20 minuten koken tot alles gaar is. 

Snij de rookworst in schijfjes en bak in de pan. Voeg toe aan de soep en laat nog een paar minuten meekoken.

Heb je liever een gladde soep? Mix dan alles fijn voordat je de rookworst toevoegt.
 
Lekker met volkoren stokbrood.

Alternatieve ingrediënten

Tip: in plaats van met vleesbouillon te werken, kan je ook schouderkarbonade toevoegen aan het water en daar je spliterwten in koken. Nadien snij je het vlees van het been en doe je dat opnieuw in de soep.

Ook lekker met ontbijtspek in plaats van rookworst.  

Het weken van de spliterwten is niet noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden. Je hebt meer controle over je gerecht omdat je zeker bent dat de erwten gaar worden en binnen een redelijke tijd stuk koken. Niet-geweekte spliterwten hebben ongeveer dubbel zoveel tijd nodig om zacht te worden, maar soms worden ze ook helemaal niet gaar. Door op voorhand de erwten te weken, vermijd je dit probleem.