Vergeten groente? 8 recepten met rammenas!

Vergeten groente? 8 recepten met rammenas!

Rammenas valt het beste te omschrijven als een zwarte en uit de kluit gewassen radijs. Op de biologische verschillen tussen de twee gaan we niet verder in. Wij zijn meer geïnteresseerd in de smaak. En ook die valt met de radijs te vergelijken. Rammenas is pittig, maar wel beduidend milder dan zijn rode broer.

Het zwarte goud

De rammenas is een groente met een lange geschiedenis. Er zijn afbeeldingen gevonden die teruggaan tot het Oude Egypte! Toen werd hij geofferd aan de goden, en ook de piramidebouwers kregen hun dagelijkse dosis. Er werd namelijk gedacht dat het hen gezond en sterk zou houden. Toch kan je er best niet mee overdrijven want rammenas kan de maag irriteren als je er te veel van eet in een keer.  

Rauwe rammenas

Rammenas wordt vooral rauw gegeten omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. Salades zijn dus de ideale manier om rammenas te verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze recepten?

Maar deze zwarte groente kan je ook gemakkelijk op de boterham leggen. Snij de rammenas in heel fijne plakjes of rasp ze fijn. Heel lekker op een laagje magere kwark met wat bieslook, peper en zout.

taco scampi avocado.jpg

Liever een warme maaltijd?

Niet iedereen is fan van een koude salade tijdens de wintermaanden. Met het koude en druilerige weer van de laatste tijd kunnen we dat niemand kwalijk nemen. Geen nood, rammenas is een heel veelzijdige groente die je perfect in hartverwarmende gerechten kan verwerken.

Grootmoeders wijsheid

Rammenassiroop werd vroeger vaak gebruikt om de keelpijn of het hoesten te verlichten bij een verkoudheid. Bovendien maak je deze siroop makkelijk zelf!

Was de rammenas goed en snij in fijne schijfjes. Gebruik hier eventueel een mandoline of kaasrasp voor. Leg de rammenas in een diep bord en strooi er een ruime hoeveelheid rietsuiker of bruine suiker overheen. Dek af met een deksel en laat 24 uur trekken. De suiker trekt het vocht uit de rammenas waardoor er een siroop achterblijft. Je kan de vloeistof zeven en daarna in een flesje doen. Kinderen kunnen tot 3 keer per dag een theelepel hiervan innemen, volwassen 3 eetlepels.

Siroop in glas.jpg