koelkast leeg eten

Tips om je koelkast helemaal leeg te eten!

De gemiddelde Vlaamse consument verspilt tussen de 15 en 23kg voedsel per jaar. Dat is niet alleen slecht voor onze portemonnee, ook onze planeet lijdt eronder. Eén van de basisprincipes van de nieuwe voedingsdriehoek is dan ook: verspil geen voeding en matig je consumptie. 
Hoe doe je dat nu concreet? We helpen je op weg met onderstaande tips:

In de winkel
shutterstock_530991694.jpg

  • Ga nooit met honger naar de winkel. Je zal zien dat je minder impulsaankopen doet!
  • Kijk voor je vertrekt je kasten eens na wat heb je nog?
  • Maak dan een lijstje van wat en hoeveel je precies nodig  hebt. Zo vermijd je dat je eten koopt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Onze Lekker Normaal app helpt je al een heel eind op weg!
  • Heb je een product niet veel nodig? Koop dan kleinere verpakkingen. Het is bijvoorbeeld zonde om elke week melk weg te gieten. Als je kiest voor recycleerbare verpakking, hoef je je daar al minder zorgen over te maken.

In de koelkast
shutterstock_559735426.jpg

  • Deel je koelkast op de juiste manier in. De deur is het meest gevoelig aan temperatuurschommelingen omdat deze vaak open gaat. Het koelste plekje vind je onderaan, in de groentelade. . Bewaar producten die snel bederven dan ook zoveel mogelijk onderaan in je koelkast.
  • Leg een vel keukenpapier in je groentelade  om bederf tegen te gaan.
  • Leg producten die snel bederven goed in het oog en verstop ze zeker niet ergens achteraan. Gebruik altijd een hele verpakking voor je aan een nieuwe opent.
  • Heb je overrijp fruit? In de smoothie ermee! Je kan fruit ook makkelijk invriezen.
  • Heb je brood over? Vries het in en ontdooi enkel wat je nodig hebt.

Aan het fornuis
shutterstock_527341387.jpg

  • Kook niet teveel en pas je porties aan.
  • Groenten die je teveel hebt kan je kort blancheren en invriezen.
  • Heb je een restje over? Zet het dan binnen de twee uur in de koelkast. Je kan ze twee dagen bewaren.
  • Durf een ingrediënt eens te vervangen door iets wat je wel in je koelkast hebt liggen. De combinaties kunnen je verrassen!

Op het internet vind je massa’s tips om te koken met restjes, maar dit zijn al een aantal makkelijke beginners:

Met oud brood kan je  wentelteefjes maken, maar evengoed lekkere croutons als je je brood bakt in de oven.

Groenten over? Draai ze in een soep of maak er een lekkere quiche mee!

Gebruik je restje van de vorige dag om een lekkere lunch mee te maken.

Gooi je restje groenten, vis of vlees samen met een eitje in de pan en maak er een lekkere omelet mee!