Tea time! Zelf thee maken was nog nooit zo eenvoudig

Tea time! Zelf thee maken was nog nooit zo eenvoudig

De zomer is voorbij, de herfst is begonnen en de winter staat zelfs al voor de deur! Koude dagen in het vooruitzicht dus, en wat is er dan beter om je op te warmen dan een lekker kopje thee? Thee kennen we allemaal uit de supermarkt, de zakjes die we dompelen in heet water. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je evengoed zelf je warme kopje kan kruiden. Je hebt er namelijk helemaal geen zotte dingen voor nodig.

We werken met verse ingrediënten. Dat geeft meer smaak, maar is ook een tikkeltje meer werk. Heb je een favoriete thee? Zorg dan dat je een gedroogde mengeling in huis hebt voor een instant kopje geluk. Je kan werken met gedroogde kruiden, of ze zelf drogen. Je hebt er alleen een oven voor nodig en heel wat geduld. Zet de oven op de laagste stand, leg er de kruiden is en steek een blokje tussen de deur van de oven zodat het vocht eruit kan. Bak de kruiden in 2 tot 4 uur droog. Al raden we aan om voor citroen en sinaasappel met vers sap en verse schil te werken voor de beste smaak.

Tea time.jpg

Wat je moet weten voor je aan een thee-experiment begint

  • Alle ingrediënten zijn voor 1 kopje thee.
  • Laat de ingrediënten 5 minuten trekken. Daarna kan je de thee zeven. Of gebruik een metalen of papieren theefilter.
  • We doen niet in elke thee honing, maar dat houdt je niet tegen dat wel te doen als je een zoetekauw bent. Voeg de honing wel pas toe als je van je thee kan drinken (en dus niet als het water nog heet is). Anders gaan er gezonde bestanddelen verloren.
  • Gebruik je (de schil van) citrusvruchten? Kies dan voor onbespoten of biologische producten. De schil is een soort spons die pesticiden als het ware opslorpt. Enkel wassen is dus niet genoeg. Gebruik een dunschiller om een citroenschil te maken. Snij dunne plakjes af van de citroen met de dunschiller en zorg ervoor dat je geen wit vlies mee hebt. Het wit vlies geeft een bittere smaak.
  • Gember zorgt voor een pittige smaak. Als je ervan houdt kan je dit makkelijk in alle theetjes toevoegen.
  • Experimenteer eens met gemalen keukenkruiden zoals peper, cayennepeper of nootmuskaat. Het zal je positief verrassen.

10 inspirerende theetjes waar je warm van zult worden

Gember + citroenThee 1.png

Munt + citroen+ kardemon
Thee 2.png

Salie + citroen + honing
Thee 3.png

Pepermunt + zoethout
Thee 4.png

Heerlijke thee! Deze thee kan je ook in een grote hoeveelheid maken. Je mag de pepermunt en het zoethout een hele dag laten trekken in het water. Hoe langer, hoe beter de smaak zal worden.

Rozemarijn + sinaasappelschil + schijfje sinaasappel
Thee 5.png

Lavendel + gember + honing
Thee 6.png

Nootmuskaat + citroensap + gember + honing
Thee 7.png

Fruitthee + kaneel
Thee 8.png

Sinaasappelsap + sinaasappel + honing + cayennepeper
Thee 9.png

Chai latte
Thee 10.png