mosselen met friet

Mosselen! Heerlijk Belgisch eten op de nationale feestdag.

Mosselen met friet is een van onze nationale gerechten. Ook toeristen zijn er fan van, en terecht! Toch kweken we die schaaldiertjes niet op eigen bodem. Onze mosselen worden ingevoerd, vooral de Zeeuwse mosselen zijn hier populair. Maar als het proefproject aan onze kust slaagt, dan eten we over 2 tot 3 jaar échte Belgische mosselen: gekweekt in de Noordzee tussen de windmolenparken.

Wanneer start het mosselseizoen?

mossel detail.jpg

Iedereen kent het gezegde wel: mosselen eet je in de maanden met een ‘r’. Alleen is dat een hardnekkige fabel. Je kan mosselen kopen in de winter, zomer en herfst. Alleen in de lente liggen ze meestal niet in de winkel. Het zijn dus niet de maanden met een ‘r waar je rekening mee moet houden, maar eerder de seizoenen met een ‘r’. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat samenhangt met het weer.

Wat zit er in een mossel?
mossel close up.jpg

Vraag het aan een hoop mensen, en ze zullen het waarschijnlijk allemaal beamen: mosselen zien er niet zo smakelijk uit. Toch zijn ze waardevol. Mosselen zijn namelijk rijk aan de mineralen natrium, kalium en fosfor. Daarnaast zit er ook vitamine C en verschillende soorten vitamine B in. En als laatste bevatten mosselen onverzadigde vetten, die een pak gezonder zijn dan de verzadigde vetten in bijvoorbeeld vlees.

Frisse dipsausjes

Deze heerlijke sausjes zijn snel gemaakt:

  • Mosterdsaus: 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel dragonazijn, 2 eetlepels zonnebloemolie, een snuifje zout en peper.
  • Aioli: 3 tenen fijngehakt knoflook, snuifje (zee)zout, 2 eierdooiers, 2 eetlepels citroensap, peper. Meng alles goed en klop er dan druppelsgewijs 200 ml olijfolie door.
  • Yoghurt-kruidensaus: 1 potje yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, een fijngesneden sjalot, fijngehakte peterselie, dille, en munt (2 blaadjes), een snuifje zout en peper.

Wat met de overschot?
gegratineerde mossel.jpg

  • Gegratineerde mosselen zijn een ideaal aperitiefhapje. Uiteraard vergezeld van een van de bovenstaande dipsausjes voor extra smaak.
  • Voeg de mosseltjes toe aan een groentesalade.
  • Eet ze samen met pasta en kaassaus.
  • Waarom eens geen spaghetti met mosselen in plaats van met gehakt?
  • Mosselen kunnen een heerlijk extraatje zijn in onze Noorse vissoep of bij deze mosselsoep met kervel, spinazie en courgette
  • Lekker als broodbeleg: kook wat eieren hard (afhankelijk van hoeveel mosselen je over hebt), plet de eieren fijn, meng de mosselen erdoor en breng op smaak met peper, zout en currypoeder. Voeg daarna wat Griekse yoghurt of mayonaise toe en smeer op je boterham.