Geniet van een winterBBQ met onze tips & recepten, barbecue

Geniet van een winterBBQ met onze tips & recepten

Barbecueën is al lang niet meer voorbehouden voor zwoele zomeravonden. Sinds een paar jaar is de winterBBQ helemaal in. En waarom ook niet? Het is nooit te koud om met vrienden te genieten van een gezellige avond mét lekker eten. Een stukje vlees of vis op de grill, een (warm) drankje erbij en de avond kan niet meer stuk! Met deze tips in het achterhoofd maak je er alvast een geslaagd avontuur van!

Kies een leuk plekje uit

Zet je BBQ niet eender waar, maar zoek een geschikt plekje. Zoek naar een beschutte plaats zodat je niet in de wind staat. Dat is niet alleen onaangenaam voor de bakkers van dienst, ook je BBQ koelt dan sneller af. Let er ook op dat je niet te dicht bij brandbaar materiaal staat. Vermijd plastiek afdakjes of een paraplu.

Zorg voor genoeg licht

In de winter zijn de dagen veel korter dan in de zomer. Zorg er dus voor dat je dicht genoeg bij een lichtbron staat of dat je extra verlichting kan voorzien. Niemand houdt van zwarte groetjes of vlees…

Barbecue met een deksel

Omdat het in de winter serieus kan waaien, is het geen slecht idee een barbecue met deksel te nemen. Het beschermt ook ineens tegen regendruppels mochten die jammer genoeg vallen ….

Verwarm jezelf!

Het wordt pas echt gezellig als je het warm genoeg hebt.

  • Leg dekentjes klaar of voorzie misschien een terrasverwarmer. Dat laatste is ideaal als je van plan bent om ook echt buiten te eten.
  • Laat je gasten weten dat ze best hun sjaal en muts meebrengen.
  • Voorzie eventueel een tent, dat beschermt tegen wind, regen of sneeuw. Extra lampjes of kaarsjes zijn leuke versieringen.
  • Vuurkorven zijn een ideale bron van warmte, maar ze creëren ook extra gezelligheid. Ideaal ook om marshmallows te roosteren als dessert.
  • Guur weer vraagt voor verwarmende drankjes. Denk aan thee, glühwein, jenever of een soepje.

Marshmallow BBQ.jpg

Winterse kost

Je barbecue kan ook winterse kost bakken. Je kan groenten gewoon op de rooster leggen, zoals knolselder of pastinaak. Of maak een pakketje van aluminiumfolie gevuld met pompoen en raapjes of witloof met wat kaas. Je kan zelfs een heuse kaasraclette organiseren. Laat wat kaas smelten in een metalen bakje waar je naar hartenlust met brood in kan doppen. Serveer er nog een winterse salade bij en je BBQ zal ongetwijfeld een succes zijn.

BBQ aansteken

Voor het aansteken van de BBQ rekenen we tegenwoordig op van die lekker handige aanmaakblokjes. Maar wat als je er geen in huis hebt? Of als je ze liever niet gebruikt door de slechte geur die ze verspreiden? Dan maak je ze gewoon zelf!

Nog geen inspiratie? Onderstaande receptjes kunnen je helpen

 Brickdeeg met appel en kaas.jpg