confituur recepten

DIY: lekkere confituur recepten

In de zomer hebben we fruit in overvloed. Aardbeien, meloenen, bessen, ananas … Al die verschillende geuren en kleuren, heerlijk vinden we dat! Krijg je niet alles op? Wij helpen je met het bewaren van deze schatten zodat je er in de winter ook iets aan hebt. Met deze receptjes vul je potjes met zon en zomer!

Heb je nog nooit confituur gemaakt? Dan hebben we goed nieuws voor jou: we hebben alle basisinformatie gebundeld in onze blog DIY: confituur maken. Met die kennis in het achterhoofd kan je direct aan de slag met onderstaande receptjes!

Wat heb je allemaal nodig?

  • Snijplank, mesje en vergiet
  • Weegschaal
  • Pot met een dikkere bodem, zodat de confituur niet onmiddellijk aanbrandt
  • Houten lepel. Neem een nieuwe en gebruik die enkel voor confituur. Dat is proper, maar ook van belang voor de smaak. Hout neemt makkelijk smaken op, en we willen niet dat onze confituur bijvoorbeeld naar ui smaakt.
  • Trechter met een wijde mond.
  • Koud bordje uit de koelkast of diepvries. Dit kunnen we gebruiken om te controleren of onze confituur de gewenste dikte heeft.
  • Schuimspaan of iets gelijkaardigs om schuim weg te scheppen
  • Confituurpotten. Zorg dat deze gesteriliseerd zijn. Hoe je dat doet, lees je hier!
  • Etiketten (optioneel)

Basisrecept met rabarber

In onze blog met basistips over confituur maken, kon je lezen dat je voor twee soorten suiker kan kiezen. Namelijk gewone suiker op geleisuiker. Op zich is de werkwijze altijd hetzelfde: vruchten + suiker + eventuele extraatjes zoals kruiden of alcohol. Hieronder gebruiken we beide mogelijkheden, aan jou de keuze!

1. Rabarberconfituur met vanille en gewone suiker:
rabarber confituur.jpg

  • 500 g rabarber
  • 250 g suiker
  • Vanille stokje (optioneel, maar geeft een lekkere smaak)

 

Bereiding

Was de rabarber. Snij de uiteinden eraf en snij in stukken van 1.5 cm. Doe in een pot en meng met de suiker. Snij het vanillestokje open en voeg toe aan de rest.

Zet het mengsel op het vuur. Laat het deksel even op de pot zodat het sneller kookt. Probeer roeren zoveel mogelijk te vermijden, want dit zorgt ervoor dat de confituur meer gaat schuimen. Als de mengeling kookt, verlaag je het vuur en haal je het deksel van de pot. Laat de confituur nu op dikte komen.

Hoe weet je nu of de confituur de gewenste dikte heeft? Hiervoor heb je je gekoeld bordje nodig! Draai het vuur uit zodat de confituur niet verder kan indikken. Doe een beetje confituur op het koud bordje en laat de confituur koud worden. Nu kan jij bepalen of dit de dikte is die je wilt. Heb je je confituur liever nog vaster? Zet het vuur dan terug aan en herhaal deze test even later. Vergeet je bordje ondertussen niet terug in de koelkast of diepvries te zetten.

Als je tevreden bent over de dikte, haal dan eerst het vanillestokje eruit. Schuim daarna je de confituur af met een schuimspaan. Als je dit laat zitten, ontstaat er makkelijker gisting in je potje. Gooi het schuim niet weg. Het is heel lekker op een boterham. Ideaal om een hongertje te stillen.

Vul de confituurpotten met hete confituur. Wij zijn fan van een trechter met brede mond om het morsen tegen te gaan. Als je geen trechter gebruikt, zorg dan dat de randen van de pot proper zijn voordat je ze sluit, anders .. schimmelalarm. Vul je potje tot 1cm onder de rand. De confituur krimpt nog een beetje in. Hoe meer lucht in het potje, hoe meer kans op schimmels, en dat willen we net vermijden.

trechter.jpg

Tip!

Dit recept is met rabarber. Rabarber is een zure vrucht en bevat dus veel pectine. Dat levert een stevige confituur op. Als je confituur maakt van een zoete vrucht en je wil toch een heel stevige confituur, dan kan dat zo: doe het fruit in een pot, voeg suiker toe (niet te veel want je fruit is al zoet). Laat even inkoken, ongeveer 4 minuten. Voeg dan pectine toe en laat nog 1 minuut meekoken en je confituur is klaar.

2. Rabarberconfituur met vanille en geleisuiker:

  • 500 g rabarber
  • Half glaasje water
  • 250 g gelei suiker
  • Vanille stokje (optioneel maar geeft een lekkere smaak)

Bereiding

Was de rabarber. Snij de uiteinden eraf en snij in stukken van 1.5 cm. Doe in een pot samen met een beetje water. Snij het vanillestokje open en voeg het toe.Doe het deksel op de pot en zet op het vuur. Dankzij het water zal de rabarber niet snel aanbranden. Laat de rabarber zacht koken, tot hij uit elkaar valt. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Doe dan de suiker erbij en laat nog 3 minuten koken. Haal het vanillestokje uit de confituur. Schuim de confituur af, vul de potten en... klaar!

Lopende confituur met kleine aardbeitjes
ab confituur.jpg

  • 500 g kleine aardbeitjes of aardbeien in stukjes gesneden
  • 300 g suiker 

Bereiding

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes en eventueel geblutste plekken. Doe ze in een kookpot. Voeg de suiker toe. Doe het deksel op de pot en laat een paar uur staan op kamertemperatuur. Op deze manier vermengt de suiker zich met de aardbeien en ontstaat er een roze siroop.

Zet dan het vuur aan en laat de confituur nog 10 minuten koken. Hou je aan die 10 minuten want anders vallen je aardbeien uiteen.

Verwijder eventueel het aanwezige schuim en vul je potten met deze overheerlijke confituur!

Aalbessenconfituur
aalb confi.jpg

In plaats van met suiker, gaan we nu eens aan de slag met agavesiroop. Heel erg lekker, maar het nadeel is wel dat je confituur minder lang houdbaar is.

  • 300 gr aalbessen
  • 200 gr aardbeien
  • 60 ml agavesiroop of honing
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiding

Omdat aalbessen van nature vrij zuur zijn, doen we er wat aardbeien bij. Zoals je ziet op de foto kan dat perfect met bevroren aardbeien.

Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water.

Was de aalbessen en haal ze van de takjes. Omdat de aardbeien bevroren zijn, moeten ze eerst in de kookpot. Doe de aardbeien in de pot en zet op het vuur met het deksel erop. Als ze niet bevroren zijn, snij je de aardbeien in stukjes en doe je ze samen met de aalbessen in een pot. Voeg de aardbeien toe en laat even koken tot het fruit wat plat is (ongeveer 5 tot 10 minuten).

Zet het vuur uit. Verwijder eventueel het schuim als dat er is. Doe de agave of de honing bij het fruit. Knijp de gelatine uit en doe dit bij de confituur. Doe nu de test met het koude bordje zoals uitgelegd bij het basisrecept met suiker. Wil je de confituur nog steviger? Doe dan nog wat gelatine bij de confituur.

Tomatenchutney
chutney.jpg

Er zijn zo van die producten die je altijd in huis hebt, en dit mag er zeker eentje van zijn! Je kan er een saaie boterham met kaas net dat tikkeltje extra mee geven, je pastasaus meer smaak geven of het serveren bij een kaastafel. Als je tomaten plots allemaal op hetzelfde moment klaar zijn, dan is dit een goede manier om er langer van te kunnen genieten. Je hebt er wat meer ingrediënten voor nodig, maar het eindresultaat is de moeite waard.

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 300 ml ciderazijn
  • 150 g donkerbruine suiker
  • 40 g zeezout
  • 5 cm gember
  • 1 bol look
  • 1 rode chilipeper
  • olijfolie
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma

 

Bereiding

Was de tomaten, haal het hart eruit en snij in grove stukken. Schil de gember en snij fijn. Pers ook de look en snij de chilipeper fijn. Stoof de gember, rode chilipeper en de look aan in een beetje olijfolie. Voeg alle kruiden toe. Voeg nu de tomaten toe en laat even sudderen. Voeg als laatste de suiker en de azijn toe. Laat 90 minuten pruttelen op een zacht vuurtje zonder deksel op de pot. Vul daarna je potten en sluit ze goed.

Zelf aan de slag

Ziezo, wij hebben je 4 recepten gegeven waar je mee kan beginnen. Maar met confituur kan je echt oneindig variëren. Op het internet, maar ook in oldschool boeken vind je ontelbare leuke recepten. We willen je dan ook nog een laatste tip meegeven: bewaar je confituur in kleine potjes. Zo moet je niet maanden aan een stuk van dezelfde confituur eten, maar kan je veel meer variëren en genieten van verschillende smaken. Ben je te enthousiast geweest en heb je een overvloed aan confituur? Geef het als geschenkje aan vrienden of familie, ze zullen je dankbaar zijn!

Vergeet ook niet altijd op je potten te schrijven wanneer je ze gemaakt hebt. Op zich kan je confituur heel lang bewaren, of toch als je ze op een propere manier gemaakt hebt. Maar het kan nooit geen kwaad te weten hoe lang je confituur al in de pot zit. Je bewaart je potten best op een droge en donkere plaats.

conf final.jpg