Breng je eten lekker op smaak met onze kruidenwijzer

Breng je eten lekker op smaak met onze kruidenwijzer

Met de juiste kruiden kan je een eenvoudig gerecht naar een hoger niveau tillen. Ze zijn dan ook onmisbaar in de keuken. Al is de ene smaakmaker de andere niet. Wist je bijvoorbeeld dat je sommige kruiden pas op het allerlaatste moment mag toevoegen terwijl andere kruiden net zo lang mogelijk mee moeten koken? Doorwinterde koks weten dit en kunnen zo het meeste uit hun kruiden halen. Maar voor wie minder ervaring heeft, is een overzichtje handig. Onze kruidenwijzer helpt jou alvast op weg!

In dit makkelijke schema vind je de meest gebruikte kruiden in onze keuken. Je kan er de volgende informatie vinden:

  • Met wat combineert het goed?
  • In welke gerechten wordt het gebruikt?
  • Hoe gebruik je het best?
  • Hoe kan je dit kruid bewaren? 

 

Kruidenwijzer.png

Druk de kruidenwijzer af, hang hem op in je keuken en geniet van lekker op smaak gebrachte gerechten! We hebben 2 versies: eentje op 1 A4 en een tweede met een groter lettertype op 2 pagina’s.

De voordelen van kruiden gebruiken

  • Meer kleur, geur én smaak in je eten
  • Door andere kruiden te gebruiken, kan je je zoutinname verminderen.
  • Aan veel kruiden en specerijen worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Die claims zijn niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd, maar het klopt wel dat veel kruiden gezonde stoffen bevatten. Ze regelmatig toevoegen aan je eten, kan je gezondheid alleen maar ten goede komen.

Kruiden bewaren

De kruidenwijzer zegt hoe je verse kruiden het beste bewaart: ingevroren of gedroogd.

1. In de koelkast

Verse kruiden zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast. Wikkel ze in vochtig keukenpapier zodat ze niet uitdrogen.

2. Invriezen

Ingevroren kruiden zijn tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliezen ze een groot deel van hun geur en smaak. Zo doe je het:

  1. Was de kruiden.
  2. Dep ze droog met een propere handdoek of wat keukenpapier.
  3. Hak ze fijn.
  4. Verdeel in kleinere porties en vries ze direct in. Je kan er ook ijsblokjes van maken door wat water toe te voegen.

Kruiden houten lepels.jpg

3. Drogen

Gedroogde kruiden behouden hun geur en smaak even lang als de ingevroren versie: ongeveer 12 maanden. Kruiden zelf drogen kan op een heel eenvoudige manier:

  1. Leg de blaadjes op een stuk keukenpapier. Leg zo’n 4 minuten in een microgolfoven op 650 Watt.
  2. De blaadjes zijn droog genoeg als je ze kan verkruimelen.
  3. Doe de verkruimelde blaadjes in een goed afsluitbare pot en bewaar op een droge en donkere plaats.