sporten voor of na het eten

Wil je sporten goed verteren? Met deze tips lukt het zonder problemen

Eten = leuk. Sporten = leuk. Samen? Niet zo leuk… Nochtans hebben we het ene nodig als we het andere goed willen doen. Elke sporter weet dat wat je eet een effect zal hebben op je prestatie. Er is jammer genoeg geen wonderformule die voor iedereen werkt. Maar met deze algemene tips in het achterhoofd kan je zelf aan de slag om jouw ideale routine uit te stippelen.

Het begin

Eet je gezond en gevarieerd? Dan ben je al goed bezig. Een gevarieerde en evenwichtige voeding zorgt ervoor dat je alle noodzakelijke vitamines en mineralen binnen hebt. Dan is het nemen van voedingssupplementen meestal overbodig. Twijfel je aan je voedingspatroon? Toets het eens af met de actieve voedingsdriehoek. Of je kan altijd raad vragen aan een diëtist.

To eat or not to eat?
shutterstock_364119863.jpg

Dat sporten op een lege maag moeilijker gaat, hoeven we je niet te vertellen. Maar ook met een volle maag sporten is slecht voor de vertering. De juiste oplossing? Eet zo’n 3 tot 4 uur voor je van plan bent eraan te beginnen. Tegen dan zijn de koolhydraten uit je maaltijd in het bloed opgenomen. Stem eetmomenten dus af op je sportkalender. Die koolhydraten heb je als sporter nodig als je genoeg energie wil hebben voor je inspanning. Je kan ze vinden in brood, pasta en aardappelen, groenten en fruit.

Daarnaast zijn al te vetrijke maaltijden ook geen goed idee omdat ze moeilijker verteerbaar zijn. Ook een overdaad aan ruwe vezelstoffen vermijd je best. Die verteren langzamer en zouden je maaglast kunnen geven. Voorbeelden zijn gedroogd fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Als je  rustig gaat sporten zal je hier minder rekening mee moeten houden, maar hou het wel in het achterhoofd als je van plan bent een zware inspanning te doen. 

Nog een laatste tip: drink vooraf genoeg water. Uitdroging verhoogt namelijk de kans op krampen en uitputting. Net wat we niet willen dus!

Extra boost voor het sporten
shutterstock_549789547.jpg

Afhankelijk van de intensiteit van je sport kan je nog een energieboost gebruiken. Over het algemeen geldt de regel: ga je langer dan een uur sporten, eet dan nog iets kleins. Is het eerder een korte work-out van minder dan een uur? Dan hoef je niets extra. Goede snacks zijn bijvoorbeeld fruit, een sneetje peperkoek, een granenreep of een potje yoghurt.

Goed gesport, en wat nu?

Na het trainen is het belangrijk dat je lichaam kan recupereren. Door het zweten heb je vocht verloren. Drink dus zeker genoeg om dit terug aan te vullen. Daarnaast hebben gewone sporters genoeg aan een gezond en gevarieerd menu. Topsporters of prestatiesporters daarentegen hebben wel voedingsadvies op maat nodig. Een sportdiëtist is dan de ideale persoon om je te helpen!

Op zoek naar recepten? Dan ben je op de juiste plaats!

Wij selecteerden 6 recepten die niet te zwaar zijn. Sport ze!