Waarom wij in februari een maand geen alcohol drinken tournée minérale

Waarom wij in februari een maand geen alcohol drinken

Vorig jaar werd februari uitgeroepen tot maand zonder alcohol, en met succes. Meer dan 120.000 Belgen schreven zich in. Reden genoeg dus voor De Druglijn en Stichting tegen Kanker om dit jaar opnieuw een Tournée Minérale te organiseren.

Daar is een goede reden voor: alcohol is ongezond, ook in kleine hoeveelheden. Het risico op katers kent iedereen, maar er zijn ook ernstigere gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker.

Omgekeerd zijn er wél verschillende voordelen als je alcohol (tijdelijk) afzweert:

1. Vat vol energie

Alcohol heeft een verdovende werking en dat maakt je suf. Daarnaast moet je lichaam de alcohol ook afbreken en dat kost veel energie. Een maandje zonder zal je dus zeker voelen!

2. Slaap als een roosje

Dieper en vaster slapen, wie droom daar nu niet van? In tegenstelling tot wat mensen denken, ga je van alcohol niet beter slapen. Het zorgt net voor een slechtere en oppervlakkige nachtrust. Laat dat slaapmutsje dus maar staan en geniet eerder van een warme tas (choco)melk.

Slaperige man  (kater).jpg

3. Minder alcohol = meer geld

Dit is hoeft geen uitleg. Alcohol is duur! Maar het moet ook gezegd worden: alcoholvrije dranken hoeven qua prijs niet altijd onder te doen. Ga je dus nog evenveel op café, maar ontdek je verschillende non-alcoholische alternatieven, dan zal je besparing misschien tegenvallen.

4. Verlies een kilootje (of twee)

Alcoholische dranken zijn caloriebommetjes, en dan zwijgen we nog over alle ongezonde snacks die we eten als we gedronken hebben. Minder drinken kan dus zeker een invloed hebben op je gewicht. Probeer dan wel zuinig om te springen met andere suikerbommen zoals mocktails en frisdrank.

5. Stralende huid

Drinken, maar toch uitdrogen: het kan. Alcohol werkt namelijk dehydraterend. Je huid is daar niet blij mee met rimpels en een doffe schijn tot gevolg. De truc om dit op te lossen: genoeg water drinken!

6. Geen kater = meer tijd

Van je bed recht de zetel in. Veel verder geraken mensen vaak niet met een kater. Denk aan al de leuke dingen die je kan doen!

Conclusie: na een maand zonder alcohol voel je je beter in vel, en dat zijn geen loze woorden! Na onderzoek bleek dat 9 op 10 deelnemers van vorig jaar minstens 1 van die voordelen heeft ondervonden.

Ga dus de uitdaging aan! Je zal zien: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren.

Tournée Minérale1.jpg

Maak het jezelf gemakkelijker

De kans is groot dat je tijdens de maand februari wel eens in de verleiding komt. Door jezelf een beetje voor te bereiden, doorsta je deze momenten met glans.

  • Denk op voorhand al na over wat die moeilijke momenten kunnen zijn. Heb je een feestje of een etentje gepland? Maak een lijstje.
  • Bedenk alternatieven! Wat ga je drinken in plaats van je normale biertje of glas wijn?
  • Hoe reageer je als mensen je alcohol aanbieden? En als ze blijven aandringen? Zorg ervoor dat je een antwoord klaar hebt.
  • Het kan zijn dat je de enige bent die geen alcohol gaat drinken. Sta daar op voorhand bij stil zodat het op het moment zelf minder erg aanvoelt.
  • Vertel op voorhand aan je vrienden en familie dat je meedoet aan Tournée Minérale en vraag hen je te steunen. Of probeer anderen te overtuigen om met je mee te doen. Gedeelde smart is halve smart! 

Spreuk You are stronger than you think.jpg