dag van de vriendschap

Vier international Friendship day met onze tapas schotel!

Tegenwoordig heb je een speciale dag voor alles, maar je vrienden verdienen het om eens in de bloemetjes gezet te worden. En waarom zou je deze dag niet vieren in de keuken? Liefde gaat door de maag zeggen ze, dus je vrienden zullen gegarandeerd blij zijn met een lekker hapje of een etentje.

Voorwaarde is wel dat jij gezellig met je gasten mee aan tafel kan schuiven, en niet heel de tijd in de keuken zit. Want vriendschap draait uiteindelijk toch om gezellig samen zijn? Je kan op voorhand veel hapjes klaarmaken, die je dan alleen nog maar op tafel hoeft te zetten. Pluspunt is dat zo’n tapastafel er altijd aantrekkelijk uitziet. En sharing is caring, dus dat zit helemaal goed!

1. Hapjesplank
hapjesplank.jpg

Zorg voor een goede basis die bestaat uit eenvoudige ingrediënten: olijven, verschillende soorten kazen, brood, rauwe groentjes met dipsauzen, gedroogde worst, gerookte ham, noten, fruit zoals druiven en aardbeien. Iedereen vindt er zijn ding en voor jou is het heel weinig werk.  Een mooi voorbeeldje is de plank van Kristi Murphy.

2. Krokante avocado gebakken in de oven

Je oven is je beste vriend als het aankomt op gemakkelijk eten maken zonder dat je er heel de tijd bij moet zijn. En het recept zelf is ook eenvoudig, dus dit is een echte winner!
advocado.jpg

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 avocado’s
  • 2 eieren
  • Bloem
  • Paneermeel
  • Olijfolie
  • Citroensap (optioneel)
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

Pel en ontpit de avocado’s en snij ze in reepjes. Doe er wat citroensap over zodat ze hun groene kleur behouden als je ze niet direct gaat klaarmaken. Neem 3 kommetjes: 1 met wat bloem, 1 met de geklutste eieren en 1 met paneermeel. Begin met een beetje bloem en een beetje paneermeel, je kan altijd extra toevoegen als het nodig is. Meng onder het paneermeel wat paprikapoeder, peper en zout. Wentel de avocadopartjes eerst in de bloem, daarna in de eieren en als laatste door het paneermeel. Leg in een ovenschaal (op bakpapier) en besprenkel beide kanten met wat olijfolie. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Draai de partjes halverwege om zodat ook de andere kant een krokant korstje krijgt.

3. Scampi’s

Scampi’s kan je gerust koud eten, of je kan ze op voorhand maken en op het laatste moment snel terug opwarmen. Deze scampi’s zijn voor iedereen die fan is van pittig eten en look.

scampi.jpg

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g scampi’s
  • 30 g boter
  • 2 tenen look
  • 50 ml olijfolie
  • paprikapoeder
  • ¼ tl gedroogde rode peper of chilipoeder of ½ tl verse rode peper
  • Peper
  • Snuifje zout

Pel de scampi’s en maak ze schoon. Doe de boter en de olie samen in een pan en warm goed op. Doe daarna de scampi’s erbij en breng op smaak met de kruiden. Lekker met volkoren stokbrood.

4. Lekkere patatjes

Op een tapastafel vind je gegarandeerd patatas bravas. Maar als je de pittige tomatensaus en lookmayonaise zelf wil maken, ben je wel even bezig. Daarom dit recept ter vervaging: even lekker maar met minder tijd en ingrediënten gemaakt.

patat.jpg

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 20-tal krielaardappelen of nieuwtjes
  • 30 g boter
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 5 teentjes look
  • 4 el olijfolie
  • Verse oregano, peterselie of basilicum (optioneel, ter afwerking)
  • Peper
  • Zout

Snij de aardappels in schijfjes zonder door de hele aardappel te gaan zodat de schijfjes nog aan elkaar blijven hangen. Door je aardappel in een lepel te leggen, gaat dit gemakkelijk. Smelt de boter en meng met de olijfolie, geperste look, peper en zout. Smeer de aardappelen in met het mengsel en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Smeer ze daarna opnieuw in en bestrooi ze met de kaas. Laat ze nog eens ongeveer 20 minuten bakken in de oven zodat ze knapperig en bruin zijn. Werk af met nog wat Parmezaanse kaas en wat verse kruiden.

5. Gehaktballetjes

Dit laatste hapje maakt je tafel compleet. En het is alweer gemakkelijk op voorhand te maken. Heb je vrienden die geen vlees eten? Dan kan je ook altijd onze vegetarische balletjes maken!

gehaktballetjes.jpg

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g gehakt (kalf of kip)
  • 2 lente-uitjes
  • 2,5 el paneermeel
  • 2 teentjes look
  • 1 ei
  • Olijfolie
  • Peper
  • zout

Snij de lente-uitjes in fijne ringen en pers de look. Meng alle ingrediënten en maak er gehaktballetjes van. Bak de balletjes gaar in een pan met olie.