tapenade recepten

Tijd voor een aperitiefje? Deze drie tapenade recepten stillen je kleine honger

Koude sauzen op basis van geplette olijven en olijfolie zijn al erg lang populair in de mediterrane landen. Toch is tapenade van vrij recente datum. De bekende versie is een uitvinding van de Franse kok Meynier uit Marseille, rond 1880. Hij voegde kappertjes -  ‘tapena’ in het Zuid-Franse Occitaans vandaar tapenade - en ansjovis toe en zo is de moderne en populaire saus echt geboren.

Ondertussen zijn er ontzettend veel varianten waardoor tapenade een noemer is geworden voor heel wat koude sauzen. Erg populair omdat het zo gemakkelijk zelf te maken is. Eigengemaakte tapenade is het lekkerste en meteen ook het gezondste voor je lijf.

Tapenade is dan ook veelzijdig. Het doet dienst als borrelhapje op een toastje, broodbeleg, pastasaus, sausje bij groenten en zelfs als vulling bij groenten of kip.

Een tapenade naar je eigen smaak

Je kan volop spelen met de hoeveelheden van de ingrediënten. Tuk op kappertjes? Doe er dan wat extra in. Toch wat te veel olijfolie? Voeg dan wat olijven of andere ingrediënten toe.

P1000072-2.jpg

Dé echte klassieker van Meynier

Het traditionele recept.

  • 100 g ontpitte zwarte olijven
  • 1,5 dl olijfolie
  • 50 g ansjovis
  • 50 g tonijn in eigen nat (blik)
  • Halve eetlepel mosterd
  • 20 g kappertjes
  • Peper

Ontpitte olijven, kappertjes, ansjovis, tonijn en mosterd mixen. Olijfolie toevoegen en opnieuw mixen. Kruiden met peper en klaar! Om het oude recept op de wijze van Meynier helemaal te volgen moet je ook nog een klein glaasje Cognac toevoegen. Dat hadden we echter niet in huis en hebben we ook niet gemist bij het proeven: deze tapenade smaakt naar de zee.

Verrassend met amandelen

  • 100 g ontpitte groene olijven
  • 40 gram gepelde amandelen (geen sterke mixer? Neem dan gemalen amandelen)
  • 20 g ansjovis
  • Koffielepel kappertjes
  • Citroensap naar smaak
  • 1 dl olijfolie
  • Peper

Mix de olijven, amandelen, kappertjes en ansjovis tot een gladde pasta. Voeg olijfolie toe en kruid af met peper en citroensap.  Deze tapenade heeft een crunchy bite.

Apart met kruiden

  • 200 g ontpitte groene olijven
  • Een handvol kruiden. Wij gebruikten koriander maar het kan ook met basilicum of peterselie
  • 5 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper

Mix de olijven, look, ansjovis en kruiden. Voeg 4 eetlepels olijfolie toe. Kruid met peper en zout. Voor de liefhebbers: je kan er ook een toefje room aan toevoegen. Groene olijven en koriander zorgen voor een frisse, exotische combinatie.

Is de tapenade wat eenzaam op je broodje of bord?

Voeg dunne plakjes paprika toe, een paar blaadjes basilicum, een beetje amandelen, een sneetje Italiaanse ham, wat citroensap … Hierdoor creëer je kleur en smaak.

Tapenade smaakt heerlijk en is gezond, maar zie het toch eerder als een smaakmaker: er zit behoorlijk wat energie in.