DIY - Groenten Inleggen

Groenten inleggen

Met ingelegde groenten geef je snel een lekkere en kleurrijke twist aan je salade. Het is ook een leuke manier om je restjes groenten op te maken! Het is snel, makkelijk en geeft steeds een lekker en verrassend resultaat.

Voor groenten in te leggen heb je niet veel nodig! Een glazen pot die je luchtdicht kan afsluiten, water, azijn, zout en kruiden. Zorg wel dat je hygiënisch te werk gaat door je potten te steriliseren en je handen goed te wassen.

Wij kiezen voor komkommers en rode uien, maar je kan gerust ook met andere groenten aan de slag. Laat je dus inspireren en experimenteer er daarna op los.  

Komkommers inleggen
ingelegde komkommer (Medium).jpg

Ingrediënten voor 3 potten van 500 ml

  • 3 glazen afsluitbare potten van 500 ml
  • 3  komkommers
  • 1 rode ui
  • 750 ml azijn
  • 250 ml water
  • 2 el suiker
  • 1 eetlepel peperbollen


Bereiding

  • Steriliseer de potten door ze 10 minuten te koken
  • Breng de azijn met het water, de peperbollen en de suiker aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
  • Was de komkommers en snij ze in dunne plakjes. Je kan kiezen om schijfjes af te snijden of snij de komkommer eerst in 3 gelijke stukken en snij plakjes af in de lengte.
  • Snij de rode ui in fijne ringen
  • Verdeel de ui en de komkommer over de 3 gesteriliseerde potten
  • Verdeel de vloeistof over de 3 potten. Zorg ervoor dat de komkommers volledig onder staan. Draai het deksel erop en zet ze ondersteboven
  • Laat de ingemaakte komkommer afkoelen, draai de potten terug om en zet ze dan in de koelkast. Bewaar ze minstens 24 uur in de koelkast voor je ze gebruikt
  • Als je hygiënisch gewerkt hebt, kan je de ingemaakte komkommer wel een aantal weken bewaren in de koelkast

Tip: Je kan dit recept aanpassen naar je eigen smaak! Probeer nieuwe combinaties en ontdek wat jij lekker vindt. Voeg wat takjes verse dille toe of spice things up met plakjes chilipeper.

Rode ui met limoen inleggen
ingelegde ui (Medium).jpg

Ingrediënten voor 2 potten (van 500 ml)

  • 5 middelgrote rode uien 
  • 500 ml water 
  • 2 biologische limoenen 
  • 300 ml natuurazijn 
  • 2 volle eetlepels suiker 
  • 1 eetlepel zout 
  • 1 eetlepel peperbollen
  • 1 eetlepel korianderzaad


Bereiding

  • Snij de uien en limoenen in dunne schijfjes
  • Voeg de gesneden uien toe aan 500 ml kokend water. Zorg ervoor dat ze volledig onder water staan
  • Haal na 1 minuut met een schuimspaan de uien uit het kokende water. Bewaar het water!
  • Doe de uien samen met de limoenschijfjes in twee gesteriliseerde potten 
  • Voeg de azijn, suiker, zout, peperbollen en korianderzaad toe aan het water en breng het aan de kook.
  • Laat het mengsel 5 minuten koken. Zorg ervoor dat het zout en de suiker volledig opgelost zijn.
  • Laat het mengsel 10 minuten afkoelen.
  • Verdeel de vloeistof over de 2 potten zodat de uien volledig onder staan. Draai het deksel erop en zet ze ondersteboven.
  • Laat de ingemaakte uien afkoelen, draai de potten terug om en zet ze dan in de koelkast. Bewaar ze minstens 24 uur in de koelkast voor je ze gebruikt.

Recepten

Wanneer je ingelegde groenten minstens een dag in de koelkast hebben gestaan kan je ze gebruiken om je recepten een extra twist te geven. Bijvoorbeeld om een salade mee af te werken.


Je kan natuurlijk ook je burger, taco of hotdog naar een hoger niveau tillen. Gegarandeerd zijn je gasten onder de indruk wanneer je vertelt dat je de groenten zelf hebt ingelegd!