Frietjes anders bekeken

Frietjes anders bekeken

Eet je graag frietjes, maar bestel je altijd hetzelfde in de plaatselijke frituur? Of wil je eens iets anders uitproberen? Geen nood: wij geven je enkele tips om te experimenteren!   

De beste ovenfrietjes maak je zo

De frietjes van je favoriet frituur zijn waarschijnlijk niet te overtreffen. Maar voor je gezondheid eet je ze misschien minder vaak dan je zou willen. Geen paniek, je kan ook zelf heerlijke ovenfrietjes maken. Veel gezonder en vooral ook écht lekker. Of toch als je ze op de juiste manier maakt. 

Hoe doe je het? 

  • Kies voor kruimige of loskokende aardappelen en dus niet voor de vastkokende variant. 
  • Was (en schil) de aardappelen en snij ze in frieten.
  • Doe de frietjes in een pot met koud water en breng aan de kook. Zet het vuur af van zodra het water kookt. Giet de frietjes af. Deze stap kan je ook overslaan. Besprenkel de frietjes dan gewoon met olie voor je er de bloem over strooit. Ze zullen dan wel langer in de oven moeten staan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Strooi een beetje bloem over de aardappelen en roer goed. De bloem moet zich verspreiden over alle frietjes. Reken op ongeveer 1 eetlepel bloem per 500 g aardappelen. Breng op smaak met kruiden naar wens: zout, peper, gerookt paprikapoeder, rozemarijn, alles kan!
  • Leg de frieten in een ijzeren bakplaat mooi naast elkaar zodat ze elkaar niet raken. Een ijzeren bakplaat is beter dan een glazen omdat het de warmte beter verspreidt. Heb je teveel frietjes? Bak ze dan in 2 keer in plaats van je ovenschotel te vol te leggen. Frietjes hebben plaats nodig, anders worden ze slap en dat is nu net wat we niet willen. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Draai de frietjes om, zet de oven op 220°C en bak nog zo’n 10 minuten. Door de oven op het einde warmer te zetten, zullen je frietjes krokanter worden.
  • Smullen maar!

Alternatieven

Frietjes hoef je niet per se te maken met aardappelen, er bestaan voldoende varianten. Ooit al gehoord van avocadofrietjes? Wortelfrietjes? Courgettefrietjes? Wij delen alvast enkele van onze favorieten. 

advocado.jpg

Avocadofrietjes

Krokant vanbuiten, zacht en smeuïg vanbinnen. Dat zijn avocadofrietjes. Het recept hebben we al eens met je gedeeld, maar voor Week van de Friet halen we het graag terug boven! Op dezelfde manier kan je trouwens heerlijke courgettefrietjes maken. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 avocado’s
  • 2 eieren
  • Bloem
  • Paneermeel
  • Olijfolie
  • Citroensap (optioneel)
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

Pel en ontpit de avocado’s en snij ze in reepjes. Doe er wat citroensap over zodat ze hun groene kleur behouden als je ze niet direct gaat klaarmaken. Neem 3 kommetjes: 1 met wat bloem, 1 met de geklutste eieren en 1 met paneermeel. Begin met een beetje bloem en een beetje paneermeel, je kan altijd extra toevoegen als het nodig is. Meng onder het paneermeel wat paprikapoeder, peper en zout. Wentel de avocadopartjes eerst in de bloem, daarna in de eieren en als laatste door het paneermeel. Leg in een ovenschaal (op bakpapier) en besprenkel beide kanten met wat olijfolie. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Draai de partjes halverwege om zodat ook de andere kant een krokant korstje krijgt.

Wortel-, pastinaak- of zoete aardappelfrietjes

Deze groentefrietjes zijn super eenvoudig om te maken. Ideaal dus als je ondertussen nog andere dingen moet doen. 

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de zoete aardappel, wortel of pastinaak in gelijke frietjes.
  • Doe er een scheut olijfolie bij en kruiden naar keuze. Ook lekker met een geperst teentje look. Meng alles goed door elkaar en verspreid over een bakplaat. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  • Strooi er eventueel wat geraspte parmezaan over voor een finishing touch.
  • Bak gaar en serveer direct. Wortel is snel gaar en zet je in 10 minuten al op tafel. Pastinaak duurt wat langer: ongeveer 20 minuten. Je draait de frietjes halverwege ook best even om. Zoete aardappelen garen nog iets trager. Reken op 30-40 minuten. Draai ze ook halverwege eens om zodat ze helemaal krokant worden.