En wat met de restjes?

En wat met de restjes?

Elk jaar wordt er veel eten weggegooid. Vooral brood, groenten en fruit belanden in onze vuilnisbak, terwijl een groot deel daarvan nog perfect eetbaar is. Koken met restjes vraagt wat creativiteit, maar wij zijn ervan overtuigd dat je bijna alle overschotjes in een nieuw jasje kan steken. En zo kan je ineens wat geld uitsparen! Ga dus aan de slag met die verlepte groenten, overrijp fruit en droog brood!

Restjes wegwerken

Om te koken met restjes heb je meer dan alleen restjes nodig. Een goede voorraadkast kan je hierbij helpen. Dit heb je best altijd in huis:

  • (volkoren) graanproducten zoals rijst, couscous, pasta, quinoa, …
  • bloem
  • peulvruchten uit blik
  • eieren
  • (soja) melk
  • olie
  • allerlei kruiden
  • eventueel smaakmakers zoals kappertjes, gedroogde tomaten, olijven …

Een goed gevulde voorraadkast zorgt ervoor dat je niet naar de winkel moet.

restjes koelkast.jpg

Zet je wel eens voedselrestjes verloren in de koelkast? Dan bestaat de kans dat je ze na een paar dagen toevallig weer tegenkomt en moet weggooien. Voorzie een schap speciaal voor je etensrestjes. Een lijstje bijhouden kan ook!

Brood

Niet veel mensen houden van die laatste droge boterhammen in de zak. En die zijn er altijd. Simpele en meest voor de hand liggende oplossingen zijn geroosterde boterhammen, croques, wentelteefjes, broodkruim, … Maar heb je al eens broodpizza geprobeerd?

restjes brood.jpg

Ingrediënten

  • oud brood
  • overschotjes of restjes van groenten
  • olijfolie
  • passata
  • kruiden naar keuze
  • geraspte kaas

 

Bereiding

  • Warm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de sneetjes oud brood naast elkaar op de bakplaat.
  • Besprenkel met een beetje olijfolie.
  • Besmeer met passata.
  • Verdeel je overschotjes over het brood.
  • Breng op smaak met kruiden naar keuze.
  • Doe de geraspte kaas erover.
  • Bak krokant in 15 à 20 minuten.

Tip: Je kan hetzelfde doen met oud stokbrood of uitgedroogde pistolets.

Groenten

Heb je groenten over? Ook de overschot van groenten kan je veelzijdig gebruiken: van soep tot groentepannenkoeken. Of kies voor een lekkere en snelle wok!

restjes groenten.jpg

Ingrediënten

  • overschot van (gekookte) groenten
  • (overschot van) rijst
  • 1 blik peulvruchten 
  • ui
  • Kruiden naar smaak

 

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Heb je nog rijst over? Sla deze stap dan over.
  • Heb je grote stukken groenten over? Snij deze in kleinere blokjes of plakjes.
  • Verhit wat olie in een wokpan.
  • Fruit de ui gedurende 5 minuten in de wokpan.
  • Voeg de overschot van de groenten toe. Wok zo lang als nodig. Werk je met rauwe groenten, dan zal je langer moeten wokken.
  • Had je nog rijst over? Doe deze samen met de groenten in de wokpan.
  • Spoel de peulvruchten af en laat ze uitlekken. Voeg ze toe en wok ze nog even mee.
  • Breng op smaak met kruiden met keuze.

restjes radijs.jpg

Van veel groenten kan je meer opeten dan je denkt, en het is zeker even voedzaam. Perfect eetbaar zijn bijvoorbeeld de schil van de aardappel, de stelen en bladeren van bloemkool en broccoli, het loof van wortelen, radijsjes en bieten en het groen van prei.

Waar kan je deze delen dan voor gebruiken? Soep is altijd een goede manier om minder aantrekkelijke delen in te verwerken, maar je kan ze ook gebruiken in puree, salades, pasta of wok. Of maak er eens een groentespread van!

Fruit

Overrijp fruit lijkt gemaakt voor smoothies. Maar deze sappige vruchten hebben veel meer mogelijkheden: gebakken of gestoofd, fruitsoep, fruitijsjes, fruit in curry’s of cake …. en dat is nog maar een grabbel uit de mogelijkheden.

Herinner je je de fruitveters nog? Ze zijn ideaal om overrijp fruit kwijt te geraken en bovendien een heerlijke snack voor je kids.

restjes fruit.jpg

Ingrediënten

  • Overrijp fruit
  • Smaakmakers naar keuze zoals citroensap

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 60°C.
  • Schil en was het fruit.
  • Pureer het fruit in een blender en voeg eventueel een smaakmaker toe.
  • Leg een siliconen matje op een bakplaat. Smeer hierover het gepureerd fruit uit.
  • Laat 6 tot 8 uur drogen in de voorverwarmde oven.
  • Fruitveters kan je ongeveer een maand bewaren in een luchtdichte doos.

Net zoals groenten, heeft fruit ook eetbare delen die we wel eens weggooien. Vooral de schil kan je nog gebruiken. De zest van citrusvruchten kan je gebruiken om salades, dressings en zelfs cakes mee af te werken. Je kan citrusschillen drogen, maar ook van appelschillen kan je lekkere chips maken.

Was de schil wel grondig als je ze gebruikt of ga voor biologisch fruit.

restjes citrusschil.jpg

Heb je zin gekregen om met je voedselrestjes aan de slag te gaan? Meer receptjes kan je vinden op empty the fridge. Wil je graag meer weten over voedselverspilling, neem dan een kijkje op  de site voedselverlies