DIY handdoeken maken handleiding

Een leuke DIY voor moederdag: handdoeken versieren

Eten moeten we allemaal en dus is de keuken voor veel mensen een belangrijke plek in hun huis. Een mooie nette keuken met leuke accessoires maakt het zoveel leuker om in te werken! En daar hoef je niet veel geld aan uit te geven Deze leuk versierde handdoeken fleuren je keuken helemaal op! Een leuk idee als cadeautje voor Moederdag? Het moet tenslotte niet altijd een bloemetje of chocolade zijn! Bovendien kan je dit cadeau helemaal personaliseren. 

Er zijn verschillende manieren om je handdoeken op te versieren. Hieronder leggen we er 4 voor je uit:

  • Versieren met een leuke quote
  • Stempelen met een oude fietsband
  • Stempelen met een aardappelen
  • Stempelen met een touw

Uiteraard zijn er nog ontelbaar veel andere mogelijkheden. Wees creatief, duik je kasten in op zoek naar materiaal dat je kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan glazen om rondjes te maken, een zeefje voor spatten of bladeren van groenten of bomen voor een natuurlijke look.

image00001.jpg

Tip! Wat je ook doet, gebruik altijd textielverf of – stiften. Anders blijft er na het wassen niets meer over en is al je werk voor niets geweest. Als de verf droog is, moet je die nog fixeren door erover te strijken. Leg er wel een andere doek bovenop. Steek je handdoeken daarna is de was en dan zijn ze klaar voor gebruik! Op deze manier kan je trouwens niet alleen handdoeken versieren, maar ook bijvoorbeeld een tafelkleed, onderleggers of een slabbetje voor een origineel zelfgemaakt babycadeautje. Laat je fantasie de vrije loop.

Citaat op een handdoek

Benodigdheden: textielstift(en)

We beginnen met de eenvoudigste manier om je handdoek te versieren. Wij houden het simpel en kiezen voor het zinnetje ‘Koning van de afwas’. Maar je ben natuurlijk vrij om te schrijven of tekenen wat je wil.

Leg de handdoek op tafel.  Span de stof wat op tussen je vingers en begin te schrijven. Ga enkele keren over de letters zodat de letters goed opgevuld zijn.

image2.JPG

Cactusstempels maken uit oude fietsbanden

Benodigdheden: oude fietsband, blokjes hout, sponsjes, textielverf 

Tip! Voor deze stempeltechniek heb je een oude fietsband nodig. Heb je er geen meer liggen in je tuinhuis of kelder? Spring dan eens binnen bij een fietsenmaker. Hij of zij geeft je er met plezier eentje mee.

Stap 1 

Je hebt maar een klein stukje nodig. Knip de band open waardoor je een mooi effen vlak krijgt. Teken met een stift de verschillende vormpjes die je nodig hebt en knip ze uit. In ons geval zijn dat een bloempot en verschillende armpjes. Zo kunnen we naar hartenlust verschillende cactussen maken.

image00003.jpg

Stap 2

Kleef de stukjes rubber op houten blokjes waardoor je aparte stempeltjes krijgt.

image00005.jpg

Stap 3

Als je je verf gekozen hebt, ben je klaar om te stempelen! Om een knoeiboel te vermijden doop je je stempel best niet rechtstreeks in de verf. Gebruik een sponsje om het rubber goed nat te wrijven met de verf. Varieer met je stempels en leef je uit met verschillende cactussen.

image00006.jpg

 

Kruisjes met aardappelen

Benodigdheden: aardappelen, scherp mes of breekmes, textielverf, papier

Ben jij meer van het grafische type en werk je graag met materialen die je zeker in huis hebt? Dan zijn deze aardappelstempels iets voor jou.

Stap 1

Teken de vorm van je stempel op een blad papier. Wij kozen voor een eenvoudig kruisje. Snij een aardappel in twee. Knip het kruisje uit het papier en leg het op de aardappel. Snij de vorm uit de aardappel met een scherp mes of een breekmes.

image00004.jpg

Stap 2

Druk je aardappel in de gekozen verf en stempel op je handdoek. In dit geval mag je de stempel rechtstreeks in de verf doppen omdat we niet met fijne stempels werken.
image00008.jpg

Tip! Wij kozen voor een kruisje, maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos: lijntjes, pijltjes, hartjes, driehoeken … Laat je fantasie de vrije loop!

 

Print met lijntjes

Benodigdheden: touw, blokje, textielverf

Deze techniek is eigenlijk heel eenvoudig en dus ideaal als je de vorige te moeilijk of te veel werk vindt. Voor de derde techniek gebruik ik een blokje waar ik een katoenen koord rond wikkel. Heel eenvoudig. De lijnen die de koorden vormen, maken mijn stempelpatroon.

Stap 1

Kies een blokje. De grootte van je blokje bepaalt mee de grootte van je patroon. Wikkel daarna een touw rond het blokje. De lijnen vormen dan het patroon van je stempel. Voor een mooi resultaat moet je er wel voor zorgen dat de draden niet over elkaar liggen
image00009.jpg

Stap 2

Kies je verf. Leg je handdoek vlak op tafel. Maak met een penseel het koord goed nat. Druk de stempel vrij hard op de handdoek.

image00010.jpg

 

Ziezo, vier manieren om je keukenhanddoeken op te vrolijken. Heb jij er eentje gemaakt? Stuur ons zeker het resultaat. 

Veel plezier ermee!

image1.JPG