Bewegingsdriehoek, Beweging, Gezondleven

Bewegingsdriehoek

In de hetze rond de voedingsdriehoek zou je bijna vergeten dat er ook een bewegingsdriehoek werd voorgesteld. En omdat je een gezonde levensstijl niet kan loskoppelen van bewegen, vatten we deze driehoek voor je samen.

GL-bewegingsdriehoek.png

Zit niet te lang stil

‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt er tegenwoordig wel eens gezegd. Dit is overdreven, maar het klopt wel dat je best elke 30 minuten even rechtstaat of rondstapt. Heb je een zittende job of ben je moeilijk te been? Probeer hier dan aan te denken. Zet eventueel een timer als je het anders vergeet.

Met mondjesmaat

wandelen.jpg

Wil je meer bewegen? Stel jezelf realistische doelen. Mik je te hoog? Dan is de kans groter dat je het niet volhoudt. Begin klein en bouw stilletjes aan op. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten wandelen. Elke stap telt! En onthou: iedereen heeft ups & downs. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Doorzetten is de sleutel tot succes.

Wissel af

De bewegingsdriehoek houdt rekening met verschillende soorten van beweging:

  • Lang stilzitten en dus niet bewegen
  • Licht intensief bewegen = afwassen, koken, rustig wandelen …
  • Matig intensief bewegen = stevig wandelen, fietsen, ramen lappen…
  • Hoog intensief bewegen = joggen, stevig doorfietsen, spitten in de tuin …

Afwisseling is hierbij het sleutelwoord. Licht intensief bewegen doe je best elke dag zoveel mogelijk. Probeer ook dagelijks matig intensief te bewegen door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te gaan. Een wekelijkse sessie met hoge intensiteit maakt het ideale scenario af. 

Maak een plan voor meer succes

Plan.jpg

Stel voor jezelf een planning op. Samen bewegen houden mensen meestal langer vol, dus betrek er ook anderen bij.
Stel jezelf deze vragen: Wat ga je doen? Waar? Wanneer en hoelang? Met wie, of alleen?

Probeer je zo goed mogelijk aan die planning te houden. Denk dus op voorhand na over eventuele problemen en mogelijke oplossingen.  Voorzie regenkledij, een extra paar schoenen, materiaal om een platte band te plakken …

Maak het jezelf gemakkelijk

Door de gezondste optie de gemakkelijkste te maken, zal je meer gemotiveerd zijn. Enkele voorbeelden: zet je wandelschoenen in het zicht en berg je zondagse slippers even op. Zorg dat je fiets niet helemaal achteraan in de garage staat. Zet hem juist voor de auto zodat het de gemakkelijkste optie wordt voor korte verplaatsingen.

Altijd en overal

wandelen gezin.jpg

Overal zijn er kansen om meer te bewegen: neem de trap in plaats van de lift, ravot met je hond of je kinderen, neem een omweg als je in het zonnetje naar huis wandelt … Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer opportuniteiten je ziet. Zo kan je van zittend naar licht intensief gaan (bv. computerspelletjes vervangen door buiten genieten), of van een lichte vorm naar matige beweging (bv. door sneller door te stappen).

Goed bezig!

Beweeg je meer? Dan voel je je zonder twijfel gezonder en fitter. Je hebt meer energie, dus dan mag je jezelf af en toe belonen. Zorg ervoor dat de beloning in het verlengde ligt van je fittere levensstijl. Denk aan een gezellige uitstap, een gezond etentje, golfen of bowlen … Kies iets dat je graag doet en je zal het allemaal veel gemakkelijke volhouden.